Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ενημέρωση και Ψυχαγωγία προσβάσιμη σε όλους- Ο δρόμος του Φεγγαριού στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων»

Σε μια εκδήλωση όπου και οι πληροφορίες ήταν σε διάφορες μορφές και προσβάσιμες σε όλους.

Η νέες τεχνολογίες εισάγουν νέες δυνατότητες στην μορφή της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας.

Κάποιες από αυτές όπως η ακουστική ανάγνωση εφημερίδων και ιστοσελίδων μέσω μιας απλής αστικής τηλεφωνικής κλήσης, ο σχεδιασμός ηχητικών βιβλίων χρηστικών και ευχάριστων στο σύνολο των πολιτών αλλά και η δυνατότητα παρακολούθησης μιας δημόσιας εκδήλωσης, από πολίτες με διαφορετικές αισθητηριακές αντιλήψεις, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων» που διοργάνωσε η ΠΟΕΣΥ και την φιλοξένησε το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το σκεπτικό για τη δομή του προγράμματος προέκυψε από το «Δημοσιογραφικό Εργαστήρι: Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των πολιτών»

                                    

Όπου εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ήρθαν σε επαφή όχι μόνο με τις τεχνολογίες αλλά και με τους τρόπους που πρέπει πλέον να διαμορφώνουν την ύλη τους στα νέα μέσα για να είναι εύχρηστη σε όλους τους αναγνώστες, ακροατές και θεατές.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς που παρουσιάστηκαν και εφαρμόστηκαν πιλοτικά και πρακτικά πολλά από τα αποτελέσματα του σεμιναρίου. Όπως η διαδικασία σχεδιασμού του πρώτου λογοτεχνικού ακουστικού βιβλίου σύμφωνα με την πλατφόρμα Design for all στην Ελλάδα «Ο Δρόμος του Φεγγαριού» του Όμηρου Αβραμίδη.

Επίσης τα δελτία τύπου, το πληροφοριακό υλικό ήταν διαθέσιμα σε ηχητική, έντυπη μορφή και σε γραφή Braille. Καθ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης που είχε στην αρχή ενημερωτικό και στη συνέχεια καλλιτεχνικό χαρακτήρα υπήρχε διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από τη Σοφία Ρομπόλη
                                    
Η βραδιά ξεκίνησε με την Performer Ιωάννα Μύρκα που με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών και μιας διαδραστικής οπτικοακουστικής ψηφιακής εγκατάστασης παρουσίασε το έργο ‘ΔΕΗΣΗ’ του Εικαστικού και καθηγητή Κωνσταντίνου Τηλιγάδη ενώ η Ιστορικός Τέχνης Άννα Χατζηγιαννάκη έδινε παράλληλα τις πληροφορίες για τη δράση, όπως ακριβώς και στην έναρξη του Δημοσιογραφικού εργαστηρίου όπου η ίδια ομάδα καλλιτεχνών είχε παρουσιάσει το έργο: Νους ορά. Νους ακούει.
Οι παρευρισκόμενοι με τη χρήση ακουστικών της αίθουσας μπορούσαν να ακούσουν όλες τις πληροφορίες καθώς και μια ηχητική απόδοση των εικόνων και των οπτικών πληροφοριών της έκδοσης του ακουστικού βιβλίου ως ένα πιλοτικό δείγμα καλής πρακτικής της οικουμενικής σχεδίασης.

Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν να γίνει συνείδηση ότι δεν απλώς θέμα ανάγκης αλλά δημοκρατίας η εκπαίδευση και η πληροφόρηση να αποτελεί αγαθό για όλους τους πολίτες.
                                             
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ- Σταμάτης Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη πολύπλευρης επιμόρφωσης των δημοσιογράφων στα Νέα Μέσα καθώς τώρα διερευνούμε ζητήματα όπως:

Πως θα γράφουμε τις ειδήσεις μας ώστε να ακούγονται- σωστά -από έναν αναγνώστη οθόνης ή έναν τηλεαναγνώστη. Με ποιόν τρόπο θα περιγράφουμε στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση ένα ζωντανό γεγονός με πληροφορίες για το σύνολο των πολιτών και όχι μόνο την πλειοψηφία.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Υπεύθυνος Μονάδας Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία Γιώργος Κουρουπέτρογλου παρουσίασε τους τρόπους ψηφιοποίησης και μετατροπής των έντυπων βιβλίων σε ακουστική μορφή. Εξηγώντας τις δυνατότητες που δίνουν πλέον οι τεχνολογίες στην εκπαίδευση και την ενημέρωση που εάν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να μειώσουν το κόστος ψηφιοποίησης.

                                             
Για το νομοθετικό Πλαίσιο, τα πνευματικά δικαιώματα, την ανάγκη οικουμενικού σχεδιασμού στα ηχο-βιβλία- έτσι ώστε οι τίτλοι να απευθύνονται σε όλους χωρίς αποκλεισμούς αλλά και το ερώτημα τι πραγματικά γίνεται με τις δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες έθεσε η Πελαγία Ι. Παπανικολάου, Δικηγόρος, Υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πάρεδρος Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως εκπρόσωπος των Φοιτητών/τριών με Προβλήματα Όρασης

                                               
Ο Θανάσης Ηλίας, Πρόεδρος Συλλόγου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών

Μίλησε για την πρώτη φωνητική πύλη του Σωματείου και περιέγραψε την τεχνολογική δυνατότητα τηλεανάγνωσης ιστοσελίδων και εφημερίδων που σύντομα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει με ένα απλό αστικό τηλεφώνημα από όλους τους όλους πολίτες. Παρουσίασε σχετικό ηχητικό παράδειγμα όπου τεχνητές φωνές διάβαζαν τα διεθνή, ημερήσιας εφημερίδας με δυνατότητα επιλογής από το χρήστη να αλλάξει κατηγορία και σελίδα ειδήσεων. (ακολουθείστε το λινκ να ακούσετε το δείγμα)
Καθώς και τη συμβολική σημασία να υπάρχουν πληροφορίες για το ακουστικό βιβλίο του Όμηρου Αβραμίδη σε ηχητική μορφή στον πολυμορφικό κόμβο www.blind.gr.
                                                     
Η Νατάσα Μποζίνη, Δημοσιογράφος, Μέλος του Δ.Σ και της επιτροπής Νέων Τεχνολογιών της ΠΟΕΣΥ υπεύθυνη για την ύλη του Δημοσιογραφικού Σεμιναρίου και τον σχεδιασμό (DFA) στο Audiobook «Ο Δρόμος του Φεγγαριού



Συντόνισε τη βραδιά και παρουσίασε τις βασικές αρχές του σκεπτικού «Σχεδιάζοντας για όλους», τους λόγους και τους τρόπους που οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να ασχοληθούν με αυτές τις νέες δυνατότητες, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

                                               
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο συγγραφέας Όμηρος Αβραμίδης όπου μεταξύ άλλων είπε:

« Θα φύγουμε από το Ίδρυμα Ευγενίδου πραγματικά εντυπωσιασμένοι αλλά και επιφορτισμένοι ως πολίτες, με ένα χρέος.

Να συμβάλλουμε ο καθένας με τον τρόπο του, στην προσπάθεια να εμπλουτισθούν οι βιβλιοθήκες με τίτλους σε ψηφιακή μορφή, να γίνονται εκδηλώσεις σαν την αποψινή με διερμηνεία στη νοηματική, ενημερωτικό υλικό σε όλες τις απαιτούμενες μορφές και ότι άλλο θα καταγραφεί ότι χρειάζεται ,ώστε σε μια αίθουσα όλοι οι παρευρισκόμενοι να λαμβάνουμε τις ίδιες πληροφορίες.»

http://www.youtube.com/watch?v=O_0XRIEL3iI


Σηματοδοτώντας την έναρξη του καλλιτεχνικού μέρους της βραδιάς ο σκηνοθέτης και στιχουργός του Ομότιτλου τραγουδιού «Ο Δρόμος του Φεγγαριού» σε μουσική Μιχάλη Αβραμίδη και ερμηνεία της Φωτεινής Δάρρα, Γιώργος Κορδέλλας


Έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στα πρώτα ηχογραφημένα αναγνώσματα, στις διαφορές καλλιτεχνικές διαφορές που παρουσιάζουν, στην σύνθετη παραγωγή του Δρόμου του Φεγγαριού, σχολίασε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι να στηριχθεί το είδος ως στοιχείο πολιτισμού και κατέληξε:
«Όμως, σκέφτομαι, μια συμπαραγωγή των εκδοτικών οίκων με την κρατική ραδιοφωνία, θα μπορούσε να κάνει εφικτή την παραγωγή τέτοιων audio book, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν και σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών, όπου θα ακούγονται τα ηχογραφημένα βιβλία σε συνέχειες»

http://www.youtube.com/watch?v=OXufp0mfFow


Ο ηθοποιός Κρατερός Κατσούλης που στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου ζήτησε να παρέμβει τονίζοντας:

«Κλήθηκα να ΄΄χρωματίσω΄΄ το μυθιστόρημα με τη φωνή μου, όπως συνήθως ζητείται από έναν ηθοποιό. Μετά όμως από όσα άκουσα νιώθω την ανάγκη, να σας κλέψω χρόνο και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που είχα την ευκαιρία να μάθω όλες αυτές τις πληροφορίες που πλέον θα είναι κτήμα μου και θα αλλάξουν το σκεπτικό μου στη ζωή και τη δουλειά μου.

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και να στηρίζεται με κάθε τρόπο η πρόσβαση στην πληροφορία και την ψυχαγωγία για όλους τους πολίτες. Η αρχή είναι να το καταλάβουμε. Απόψε αυτό μου συνέβει»

Ακολούθησε η προβολή οπτικοακουστικών αποσπασμάτων από τον Δρόμο του Φεγγαριού ενώ για την επένδυση με εικόνα του ομότιτλου τραγουδιού χρησιμοποιήθηκαν πίνακες που παραχώρησε ευγενικά ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης Δημήτρης Μανίνης

Η σημαντικότερη στιγμή της βραδιάς ήταν η συζήτηση που ακολούθησε, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των συμμετεχόντων που αφιέρωσαν τρεις και πλέον ώρες σε αυτήν την πιλοτική- από άποψη επικοινωνίας- εκδήλωση.
Ακολουθούν οι ομιλίες των παρευρισκομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου